SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kaisho Kampsport
Vi erbjuder träning för alla
NOGI / SW

Om NOGI / SW
Vad är NOGI / SW?

Submission wrestling är en modern, hybridkampsport. Förenklat går sporten ut på att tvinga sin motståndare till att ge upp utan att använda sparkar eller slag. Grepp, kast, strypningar och lås (när en tävlande tar ett grepp på sin motståndare som hotar att skada någon av dennes leder, skelett, muskler eller en annan kroppsdel) är tillåtna. Vinner gör man på submission, det vill säga att motståndaren ger upp, eller på poäng. En av de mest prestigefyllda tävlingsorganisationerna är ADCC. De har en stor turnering som går av stapeln vartannat år.

 

Hur utövas NOGI / SW?

Förenklat kan några av de generella regler som definierar sporten sägas vara: Tillhyggen får ej användas. Nypa, klösa, bita, peta i ögon eller slå/sparka i skrevet är ej tillåtet. En match består av ett antal tidsbegränsade ronder. Matcher kan avgöras genom: Submission: En fighter klappar tydligt i mattan eller på sin motståndare för att signalera att han ger upp. Han kan även ge upp verbalt. Domslut: Om en match går hela tiden ut avgör domarna vem som vinner: enhälligt beslut: alla tre domare har fighter A som vinnare på poäng. majoritetsbeslut: två domare har fighter A som vinnare medan den tredje domaren poängsätter matchen som oavgjord. oenigt beslut: två domare har fighter A som vinnare medan den tredje har fighter B. på samma sätt kan även matcherna sluta med enhälligt-, majoritets- eller oenigt oavgjort. Matcher kan även sluta med "diskvalifikation", "no contest" eller "tekniskt domarbeslut."

 

Träningsetikett

 

  • Försök att komma i tid till träningen, gärna 15-10 minuter innan.
  • Om man måste gå av mattan under ett pass, säger man alltid till instruktören först oavsett orsak. Detta är för att undvika att någon som kanske har blivit skadad eller mår dåligt går av mattan och inte får den hjälp hon eller han behöver.
  • För övrigt ska man respektera sig själv och sina träningskamrater genom att vara hel och ren när man tränar. Före varje pass tvättar man fötterna och man använder tofflor när man går mellan omklädningsrummet och dojon. Vidare ser man till att ha rena och hela träningskläder. Man har alltid kortklippta naglar både på fingrar och tår för att undvika att riva varandra under träningen. Slutligen ska man ta av alla smycken och klockor när man tränar för att undvika att skada sig själv och andra.
 
Våra sponsorer