SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kaisho Kampsport
Vi erbjuder träning för alla
Armsport

Om Armsport

Vad är Armsport?

Armbrytning, eller, hos aktiva utövare, armsport, är en styrkegren inom idrotten som innebär att två personer tävlar i att trycka ner motståndarens hand mot ett bord som bådas armbågar vilar på.

Armbrytning är en sport som är relativt ung i Sverige, men som utövats under lång tid tillbaka (främst i USA). Sporten kom till Sverige i början på 1980-talet, främst tack vare en av svensk armsports eldsjälar, Holger Krekola. Holger var den drivande kraften under många år innan armbrytningen blev mer organiserad och till slut växte ett förbund fram som övertog ansvaret för sportens fortsatta tillväxt. Holger är inte längre aktiv eller involverad i Svenska Armsportförbundet, men anordnar fortfarande sin mest kända tävling, Golden Arm, varje år i februari i Eskilstuna och har så gjort sedan början på 80-talet.

Det är en sport som kombinerar styrka, teknik, snabbhet och taktik. När det gäller styrkebiten, så handlar armbrytning till största del om statisk styrka till skillnad från dynamisk styrka som används vid t.ex. styrketräning. Utövarna behöver alltså träna upp förmågan att "låsa" armen i ett läge för att sedan bryta ned motståndaren.

När man utövar armbrytning i tävlingssammanhang så använder man ett speciellt armbrytarbord, där motståndarna står upp.

Vid tävlingsbordet så sätter motståndarna ner armbågen (på den tävlande armen) på en s.k. armbågsplatta på bordet. De greppar sedan tag i varandras händer med den tävlande armen med s.k. tum-fattning. Med den icketävlande handen greppar de tävlande tag runt ett speciellt handtag som finns på vardera sidan av bordet. De tävlande måste under hela matchen hålla i detta handtag. Tävlingsmatcher döms alltid av två stycken domare som har till uppgift att kontrollera att allt går rätt till från startögonblicket till dess att någon av de tävlande vunnit matchen. Den ena domaren är huvuddomare vid bordet och den andra assisterande. Huvuddomaren har som uppgift att rent fysiskt både kontrollera samt rätta till de tävlandes uppgreppning samt position vid bordet inför starten. Den assisterande domaren har som uppgift att genom diverse handgester och muntligen, ge huvuddomaren information om hur de tävlandes startposition ser ut från den motsatta sidan av bordet, som huvuddomaren inte kan se. 

När huvuddomaren bedömer att alla regler efterlevs, så startar domaren matchen med att säga orden: "Ready" och därefter "Go". De tävlande ska då försöka få ner motståndarens hand, fingrar eller handled ned till nedslagskudden eller till den nivå där nedslagskudden befinner sig. D.v.s. den tävlande som vinner behöver alltså inte nudda kudden med sin eller motståndarens hand, fingrar eller handled, utan det räcker med att den förlorandes hand, fingrar eller handled kommer ned till samma höjdnivå som nedslagskudden har.

 

Hur utövas Armsport?

Några av de mest kända kvinnliga svenska armbrytarna i världen är Heidi Andersson från Ensamheten och Fia Reisek. Heidi Andersson är elvafaldig världsmästare och har även gett ut dokumentärfilmen Armbryterskan från Ensamheten. Fia Reisek (Heidis kusin) är också hon världsmästare och hon vann dessutom World Armwrestling League (WAL) 2016 i båda armarna.

 

Träningsetikett

  • Försök att komma i tid till träningen, gärna 15-10 minuter innan.
  • Ska man prata om något under träningen, så försök hålla det tilll det ni håller på med - träningen.
  • Om man måste gå av mattan under ett pass, säger man alltid till instruktören först oavsett orsak. Detta är för att undvika att någon som kanske har blivit skadad eller mår dåligt går av mattan och inte får den hjälp hon eller han behöver.
  • För övrigt ska man respektera sig själv och sina träningskamrater genom att vara hel och ren när man tränar. Man har alltid kortklippta naglar för att undvika att riva varandra under träningen. Slutligen ska man ta av alla smycken och klockor när man tränar för att undvika att skada sig själv och andra.
 
Våra sponsorer