Om Aikido
Aikido grundades av Morihei Ueshiba (1883-1969) som levt sitt liv i dåtidens många japanska kampkonster. Under 1900-talet utvecklade han sin nya diciplin som fick namnet aikido. Ai för att förena eller samspel, Ki för viljan, kraften och energin i universum och Do för förmågan, vägen eller livets val. Att övervinna själva kampen med vinnare och förlorare som följd, var hans mål.
Aikido är (inte bara) ett förhållningssätt, utan en högst fungerande metod, men inte alltid så lätt...”easy to learn, -a lifetime to master”.
Du lär Dig att agera med den attackerande kraften – att bli ett med den – och leda den vidare in i ett kast eller i en fastlåsning. Den drivande motorn i teknikens förlopp sitter i den som attackerar. Bara så länge som det finns en intention att fysiskt vilja attackera, så finns det möjlighet för aikidotekniker. Aikidon accepterar utan att ändra – utan söker hellre att harmoniera och leda mot neutralisation. Vägen till detta kunnande är lång - Aikido tränar många hela livet...
Vi är givetvis anslutna till Svenska Aikidoförbundet och Svenska Budo & Kampsportsförbundet.
Klubben har egen graderingrätt till 1:a Kyu, dvs graden innan svartbälte. Svartbältesgraderingar sker ett par gånger per år på olika klubbar i landet, och då närvarar flera högt graderade examinatorer. I aikido förekommer ingen tävling, vi har istället träningsläger där utövare från när och fjärran träffas och tränar tillsammans.
Med aikidoträning följer en del japanska traditioner, de är i stort sett samma världen över. Bugning och hälsning är en del, sittande på knä ”seiza” en annan. Alla tekniker har japanska namn. Hel och ren, och i tid, är ju alltid bra i samarbete med andra. Smycken och liknande måste tas av eller tejpas för att undvika skador vid träning.
Varje gång Du tränar med en ny partner, bugar Du och träningspartnern stående och säger”onegai shimasu” (”får jag lov”, ordagrant,- jag ber)) mot varandra innan träningen. När Du har tränat klart med partnern, bugar ni på nytt. Efter passet sätter vi oss i en ring och alla tackar (”arigato gozaimashita”) varandra för träningen samtidigt.
I japan sker träningen under tystnad, en aning främmande för västerlänningar, men att undvika onödigt prat, -som i skolan...- kan bidra till att inte störa koncentrationen, sin egen och/eller andras.
Svenska Aikidoförbundet