Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Kaisho Kampsport
Vi erbjuder träning för alla
Aikido

Aikido på Kaisho Kampsport
Vår Aikido präglas av mjuka, behagliga rörelser som bygger på samarbete mellan de tränande, strävandes efter att följa Aikidons principer. 


Vi utför kyugraderingar enligt Aikikai. 

Högre graderade medlemmar känns lätt igen på deras Hakama, mörka vida byxor som bärs utanpå den vanliga dräkten. Dem kan du alltid vända dig till om det är något du undrar över. 


Om Aikido

Vad är Aikido?

Aikido är resultatet av Osensei Ueshiba Moriheis (1883-1969) upptäcktsresa inom de japanska stridskonsterna. Efter att under många år ha studerat inom åtskilliga traditionella budoskolor, i synnerhet Daito ryu aikijujutsu, så utformade Ueshiba sin egen form. Det blev en budo med mål att ena och läka människan – både inombords och i den gemensamma världen.

 

Hur utövas Aikido?

Man lär sig att agera med den attackerande kraften – att bli ett med den – och leda den vidare in i ett kast eller i en fastlåsning. Den drivande motorn i teknikens förlopp sitter i den som attackerar. Bara så länge som det finns en intention att fysiskt vilja attackera, så finns det möjlighet för aikidotekniker. Aikidon accepterar utan att ändra – utan söker hellre att harmoniera och leda mot neutralisation. Vägen till detta kunnande är lång - Aikido tränar man genom hela livet.

 

Dojoetikett

  • När man kommer in i dojon, träningshall på japanska, bugar man mot shomen, den del av dojon där porträttet på Osensei Ueshiba hänger. Detta oavsett om man ska träna eller bara titta på. När man går upp på mattan sätter man sig vid mattkanten, på knä, seiza på japanska, och bugar mot shomen. Detsamma gäller efter träningens slut.

 

  • Försök att komma i tid till träningen, gärna 15-10 minuter innan. Om man skulle råka komma för sent gör man så här: Man går diskret upp på mattan och bugar sittande mot shomen på mattkanten. Sen sitter man kvar där tills instruktören ger tecken på att man kan komma in på mattan. Då bugar man mot instruktören och säger onegai shimasu, som betyder ungefär; var god och träna med mig, var god och lär mig.

 

  • När man inte tränar så sitter man i seiza. Om man inte kan sitta så länge i seiza på grund av t.ex. dåliga knän, kan man sitta med korslagda ben istället, efter att man bugat mot shomen. Försök dock att sitta så länge som det är möjligt, övning GER färdighet. En fördel med seiza är att man får en direkt förutsättning för en god hållning, då man nästan automatiskt får en rak rygg. I vår träning där det är mycket fokus på att upprätthålla en god hållning, blir sittandet i seiza snart en naturlig del av träningen. För övrigt så lutar man sig inte mot någon vägg eller pelare. Det anses även ofint att sitta med fotsulorna mot shomen.

 

  • Tränar gör man under tystnad i mesta möjliga mån och när instruktören demonstrerar en teknik, lyssnar man uppmärksamt utan att prata eller störa på annat sätt. Ska man prata om något under träningen, så försök hålla det tilll det ni håller på med - träningen.

 

  • Varje gång man tränar med en ny partner, bugar man stående och säger onegai shimasu mot varandra innan man börjar. När man har tränat klart med partnern, bugar man på nytt. Efter passet sätter vi oss i en ring och alla tackar varandra för träningen samtidigt.

 

  • Om man måste gå av mattan under ett pass, säger man alltid till instruktören först oavsett orsak. Detta är för att undvika att någon som kanske har blivit skadad eller mår dåligt går av mattan och inte får den hjälp hon eller han behöver.

 

  • För övrigt ska man respektera sig själv och sina träningskamrater genom att vara hel och ren när man tränar. Före varje pass tvättar man fötterna och man använder tofflor när man går mellan omklädningsrummet och dojon. Vidare ser man till att ha en ren och hel gi. Man har alltid kortklippta naglar både på fingrar och tår för att undvika att riva varandra under träningen. Slutligen ska man ta av alla smycken och klockor när man tränar för att undvika att skada sig själv och andra.
 
Våra sponsorer