SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kaisho Kampsport
Vi erbjuder träning för alla

Info om våra sporter
Lite blandade bilder

Aikido (från 13 års ålder)

Träning utan tävling, Aikido är till för alla!
Stor som liten, ny som erfaren, yngre som äldre, i aikido tränar alla tillsammans.
I samspel på lika villkor efter egen förmåga.

Vi har löpande intag. Som nybörjare kan man starta när som helst egentligen, men det är till hjälp för instruktören om du hört av dig innan. För det mesta är det trevligt att ha några nybörjarkompisar, så att starta i början av en termin kan ha sina fördelar.
Från början behöver du inte ha dräkt utan långärmad tröja och byxor med långa ben fungerar fint.
Till och från mattan går vi på egna inneskor, - till nöds kan strumpor fungera.

Armsport (från 12 års ålder)

Armbrytning, eller, hos aktiva utövare, armsport, är en styrkegren inom idrotten som innebär att två personer tävlar i att trycka ner motståndarens hand mot ett bord som bådas armbågar vilar på.

Armbrytning är en sport som är relativt ung i Sverige, men som utövats under lång tid tillbaka (främst i USA). Sporten kom till Sverige i början på 1980-talet, främst tack vare en av svensk armsports eldsjälar, Holger Krekola. Holger var den drivande kraften under många år innan armbrytningen blev mer organiserad och till slut växte ett förbund fram som övertog ansvaret för sportens fortsatta tillväxt. Holger är inte längre aktiv eller involverad i Svenska Armsportförbundet, men anordnar fortfarande sin mest kända tävling, Golden Arm, varje år i februari i Eskilstuna och har så gjort sedan början på 80-talet.

Det är en sport som kombinerar styrka, teknik, snabbhet och taktik. När det gäller styrkebiten, så handlar armbrytning till största del om statisk styrka till skillnad från dynamisk styrka som används vid t.ex. styrketräning. Utövarna behöver alltså träna upp förmågan att "låsa" armen i ett läge för att sedan bryta ned motståndaren.

När man utövar armbrytning i tävlingssammanhang så använder man ett speciellt armbrytarbord, där motståndarna står upp.

Vid tävlingsbordet så sätter motståndarna ner armbågen (på den tävlande armen) på en s.k. armbågsplatta på bordet. De greppar sedan tag i varandras händer med den tävlande armen med s.k. tum-fattning. Med den icketävlande handen greppar de tävlande tag runt ett speciellt handtag som finns på vardera sidan av bordet. De tävlande måste under hela matchen hålla i detta handtag. Tävlingsmatcher döms alltid av två domare som har till uppgift att kontrollera att allt går rätt till från startögonblicket till dess att någon av de tävlande vunnit matchen. Den ena domaren är huvuddomare vid bordet och den andra assisterande. Huvuddomaren har som uppgift att rent fysiskt både kontrollera samt rätta till de tävlandes uppgreppning samt position vid bordet inför starten. Den assisterande domaren har som uppgift att genom diverse handgester och muntligen, ge huvuddomaren information om hur de tävlandes startposition ser ut från den motsatta sidan av bordet, som huvuddomaren inte kan se. 

När huvuddomaren bedömer att alla regler efterlevs, så startar domaren matchen med att säga orden: "Ready" och därefter "Go". De tävlande ska då försöka få ner motståndarens hand, fingrar eller handled ned till nedslagskudden eller till den nivå där nedslagskudden befinner sig. D.v.s. den tävlande som vinner behöver alltså inte nudda kudden med sin eller motståndarens hand, fingrar eller handled, utan det räcker med att den förlorandes hand, fingrar eller handled kommer ned till samma höjdnivå som nedslagskudden har.

Hur utövas Armsport?

Några av de mest kända kvinnliga svenska armbrytarna i världen är Heidi Andersson från Ensamheten och Fia Reisek. Heidi Andersson är elvafaldig världsmästare och har även gett ut dokumentärfilmen Armbryterskan från Ensamheten. Fia Reisek (Heidis kusin) är också hon världsmästare och hon vann dessutom World Armwrestling League (WAL) 2016 i båda armarna.

Alla, yngre som äldre, kan träna.
Man behöver inte vara någon atlet för att börja träna, träningen i sig gör dig helt enkelt mer atletisk och flexibel. Man siktar aldrig efter att påfresta kroppen mer än vad som för den är naturligt. På så sätt kan man utöva även om man är äldre. Träningen sker i grupp, dvs. alla kör med alla oavsett kunskap.
Träningen inspireras bland annat av våra Värld-, Europa-, Nordiska-, Svenskamästare instruktörer.
Vi har löpande intag, medtag träningskläder och inomhusskor.

Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) (barn 7-10 år, ungdom 11-14 år, vuxen 15->)

Träning och tävling inom BJJ passar många men inte riktigt alla.
BJJ är en funktionell och tävlingsorienterad kontaktsport med rötter från både Brasilien och Japan.
Ett pass utgörs normal av fysträning, teknikträning och sparring, vilket gör att träningen ofta är att betrakta som "hård"

Kampformen går ut på att ta ner sin motståndare på marken, kontrollera denna i olika fasthållningspositioner och avslutningsvis besegra sin motståndare genom grepp mot leder eller hals. Dessa grepp kallas för submission och syftar till att tvinga motståndaren att ge upp genom att klappa med handen på den som utför greppet. 

Inga sparkar eller slag av någon form är tillåtet. Däremot används tekniker från både fristilsbrottning, Judo och traditionell Jiu Jitsu.

Boxning (från 14 års ålder)

Traditionell boxning eller ibland benämnd ”western boxing”.

I boxning tillåts slag mot överkroppen och huvudets framsida och sidor. Inga slag under midjan eller mot överkroppen baksida.

Boxning karakteriseras av ett högt tempo och snabbhet. Fotarbete och känsla för rytm är fundamentalt. Det är mycket svårt att träffa en tränad boxare med ett slag. För detta krävs teknik, snabbhet, strategi och en känsla för timing.

Tävlingsboxning är mycket konditionskrävande. I synnerhet belastas det aeroba systemet, vilket ligger till grund för att man ofta ser boxare löpträna och hoppa rep.

I boxning kan man tävla i både amatör och proffs. 
Proffsmatcher går mellan 4 och 12 ronder, där varje rond varar i 3 min, med 1 minuts vila mellan varje.
I amatörboxning har färre ronder och huvudskydd är obligatoriskt.
Matcher avgörs genom poäng, knock out eller teknisk knock out (tre nedslagningar under samma rond)

På Kaisho erbjuder vi kvalitativ träning från 14 års ålder.

Brottning – Fristil (barn 7-12 år, ungdom/vuxen 13->)

Brottningsstil som är en av de två brottningsstilar som finns med vid de olympiska spelen. I fristil får man till skillnad från i grekisk-romersk stil även ta grepp under motståndarens höft samt aktivt använda sina egna ben. Fristil är den enda brottningsstil som utövas (olympiskt) av damer.

Jiu-Jitsu (barn 7-13, ungdom/vuxen 14->)

Jujutsu (japanska: 柔術), ibland jiu-jitsu, är en stridskonst som tillhör den japanska kampsportsfamiljen budo.  översätts som mjuk och följsam, ursprungligen "utan vapen" medan jutsu betyder metod eller teknik.

Hur utövas Jiu Jitsu?

Namnet syftar till konsten att besegra en motståndare med så lite fysisk styrka som möjligt.

Har anor från Japan och är kampsportsträning med inslag av självskyddstekniker.
Det finns flera stilar och på Kaisho tränar vi enligt stilen Jiu-Jitsu Ryu.
Jiu-Jitsu Ryu passar de flesta eftersom man kan anpassa teknikerna efter egen förmåga.
Träningen innebär utmaningar för kondition, smidighet och koordination och ger tillfredsställelse för både kropp och själ.

Barnens träning håller våra mycket duktiga ungdomar i, det finns alltid även en vuxen instruktör tillgänglig.
Ungdoms- och vuxen-träning hålls av ett team svartbältesinstruktörer.
Åldern är inte helt avgörande för vilken grupp som passar utan i samråd med instruktörerna hittar vi den grupp som passar bäst för Er.

Till en början går det bra med långa träningsbyxor och tröja.
På mattan är vi barfota, men vi använder alltid flipflop/badtofflor när vi rör oss i övriga utrymmen.
Våra ledord är glädje, respekt och utveckling.

MMA (från 15 års ålder)

Mixed martial arts eller i dagligt tal ofta MMA är en sport med sparkar, slag, kast och markkamp med inriktning på fullkontakt. Till skillnad från många traditionella kampsporter definieras inte MMA av hur utövaren ska genomföra en viss teknik, utan förklaras enklare av vad utövaren inte får göra. Utövarna får i princip göra allt förutom "fula trix", peta i ögonen, slå/sparka i skrevet, nypas, bitas och dra i håret. Reglerna skiljer sig mellan olika organisationer. Exempel på olika organisationer: Ultimate Fighting Championship (UFC), The Zone FC och Pride.

Hur utövas MMA?
Förenklat kan några av de generella regler som definierar sporten sägas vara: Tillhyggen får ej användas. Nypa, klösa, bita, peta i ögon eller slå/sparka i skrevet är ej tillåtet. En match består av ett antal tidsbegränsade ronder.
Matcher kan avgöras genom:
Submission: En fighter klappar tydligt i mattan eller på sin motståndare för att signalera att han ger upp. Han kan även ge upp verbalt.
Knockout (KO): En fighter ramlar efter ett lagligt slag eller spark och är medvetslös eller kan inte ögonblickligen fortsätta.
Teknisk Knockout (TKO): Om en fighter inte kan fortsätta avbryts matchen via teknisk knockout. Det finns tre typer av tekniska knockouter:
Domaren bryter: om en fighter inte kan försvara sig själv och/eller inte svarar på domarens uppmaningar att förbättra sin position bryter han matchen.
Ringläkaren bryter: en ringläkare kan stoppa matcher på grund av skada, till exempel om en fighter blöder, det rinner in i ögonen och gör det svårt för honom att se.
Hörnan bryter: en fighters hörna (tränare) kan bryta en match genom att signalera att hans fighter ger upp.
Domslut: Om en match går hela tiden ut avgör domarna vem som vinner:
Enhälligt beslut: alla tre domare har fighter A som vinnare på poäng. Majoritetsbeslut: två domare har fighter A som vinnare medan den tredje domaren poängsätter matchen som oavgjord.
Oenigt beslut: två domare har fighter A som vinnare medan den tredje har fighter B.
På samma sätt kan även matcherna sluta med enhälligt-, majoritets- eller oenigt oavgjort.
Matcher kan även sluta med "diskvalifikation", "no contest" eller "tekniskt domarbeslut."

Vi har löpande intag, medtag träningskläder.

NOGI/SW (från 15 års ålder)

Submission wrestling är en modern, hybridkampsport. Förenklat går sporten ut på att tvinga sin motståndare till att ge upp utan att använda sparkar eller slag. Grepp, kast, strypningar och lås (när en tävlande tar ett grepp på sin motståndare som hotar att skada någon av dennes leder, skelett, muskler eller en annan kroppsdel) är tillåtna. Vinner gör man på submission, det vill säga att motståndaren ger upp, eller på poäng. En av de mest prestigefyllda tävlingsorganisationerna är ADCC. De har en stor turnering som går av stapeln vartannat år.

Hur utövas NOGI / SW?
Förenklat kan några av de generella regler som definierar sporten sägas vara: Tillhyggen får ej användas. Nypa, klösa, bita, peta i ögon eller slå/sparka i skrevet är ej tillåtet. En match består av ett antal tidsbegränsade ronder.
Matcher kan avgöras genom:
Submission: En fighter klappar tydligt i mattan eller på sin motståndare för att signalera att han ger upp. Han kan även ge upp verbalt. 
Domslut: Om en match går hela tiden ut avgör domarna vem som vinner:
Enhälligt beslut: alla tre domare har fighter A som vinnare på poäng.
Majoritetsbeslut: två domare har fighter A som vinnare medan den tredje domaren poängsätter matchen som oavgjord. oenigt beslut: två domare har fighter A som vinnare medan den tredje har fighter B.
På samma sätt kan även matcherna sluta med enhälligt-, majoritets- eller oenigt oavgjort.
Matcher kan även sluta med "diskvalifikation", "no contest" eller "tekniskt domarbeslut."

Vi har löpande intag, medtag träningskläder.

Thaiboxning (Muay Thai) ungdom (10-14 år)

De barn som är mellan 10 och 14 är välkomna att träna i denna grupp. En lägre gräns sattes vid 10 då en viss storlek och kroppskännedom behövs för att kunna ta åt sig innehållet i träningen på bästa sätt. Och en viss förmåga att lyssna utan att prata :)

Man behöver inte vara någon atlet för att börja träna, träningen i sig gör dig helt enkelt mer atletisk och flexibel. Man siktar aldrig efter att påfresta kroppen mer än vad som för den är naturligt. Träningen sker i grupp, dvs. alla kör med alla och vi gör vårt bästa att se till att alla barn utmanas för utveckling.

Thaiboxning är en aktiv och fysisk sport, man blir svettig och man blir trött. Vi använder både skyddsutrustning och mitsar (kuddar att slå och sparka på) i träningen.

För att prova på thaiboxning så behövs ingen annan utrustning är träningskläder (shorts, t-shirt), ska man dock fortsätta träna så behövs boxningshandskar och benskydd. Efter en tids träning så bör även tandskydd och suspensoar inhandlas.

Vid början av varje termin så gås grunderna i thaiboxning igenom, hur man står, hur man rör sig och hur man slår och sparkar. För varje pass så bygger man vidare på detta men man kommer alltid tillbaka till grunderna i all vår träning då man måste nöta, nöta, nöta in dessa rörelser.

Kaisho tillämpar löpande intag av barn, dock blir det lite svårare att hinna ikapp om man börjar sent i terminen. Vi instruktörer gör självklart vårt bästa för att alla ska hänga med!

Sist men inte minst, vi har nolltolerans mot att använda thaiboxning utanför klubbens lokaler. Vad vi lär ut är en kampsport, både ett sätt skydda sig genom att se till att motståndaren inte kan skada en själv men framför allt en mycket bra träningsform för skoj och välbefinnande. Ifall barnens kompisar eller klasskamrater vill se vad barnen lär sig, bjud in dem till klubben för att testa själv i stället för att visa dem själva.

Thaiboxning vuxen (från 15 års ålder)

Muay Thai (på thailändska) är en thailändsk fullkontakts kampsport. Kampsporten har sitt ursprung från den forntida thailändska arméns närstridssystem, kallat Muay Boran. Självförsvar, vapen och så vidare har dock skalats bort under åratal av hårt urval då stilen optimerats för ringen och de tävlingsregler som gäller i dag.

Hur utövas Thaiboxning?
En thaiboxningsmatch går under fem ronder gånger 3 minuter och reglerna tillåter slag, sparkar, kast, knän och i bland annat Thailand, Finland och Skottland (nu även Sverige) även armbågar med full kraft och utan andra skydd än handskar, tandskydd och suspensoar. 

Till skillnad från många andra kampsporter har thaiboxningen nämligen få och enkla tekniker. I stället för att lära sig fler och fler tekniker slipar thaiboxarna sina grundtekniker, sin fysiska kondition och tekniska finesser med hjälp av säck, mitts och sparring. 

I Sverige finns idag väl utvecklade möjligheter att tävla under säkra former på en nivå som passar den enskilda utövaren. Sverige är en stark thaiboxningsnation och har genom åren haft flera proffs och amatörvärldsmästare. 

Man använder skenben, knän händer och armbågar i framför allt slag- och sparktekniker, men även kast (med armarna enbart) är tillåtna. Knockout ger omedelbar seger oavsett poängställning. Slag ger färre poäng än sparkar. Det som ger mest poäng är knän in mot höftpartiet och gärna ovanför, i njurhöjd. I enlighet med klassiska regler får man även använda armbågar, och de enda skydd som används är suspensoar och tunna handskar. I Europa sker det dock sällan att armbågar tillåts och när så sker är det uteslutande i finalmatcherna i stora turneringar.

"Muay Thai är en åttapunkters kampsport, det vill säga; Fötter, knän, händer och armbågar."

I Sverige arrangeras de flesta tävlingar av Svenska Muay Thai-förbundet. De flesta matcher som arrangeras är D-klass-matcher, D-klass innebär att thaiboxaren måste använda kampväst, benskydd, huvudskydd och tandskydd.
I Sverige används även tjockare handskar än i Thailand. Man följer boxningsstandard när det gäller tjockleken på handskarna (dvs. efter utövarens vikt) som mäts i ounce. Generellt sett kan man säga att handskarna går från 10-16 ounces. 

I Thailand omges tävlingarna av ritualer, som att de tävlande framför en dans före matchen som sedan ackompanjeras av thailändsk musik. Denna dans kallas wai kru ram muay (boxardans). Under dansen har thaiboxarna en huvudbonad som kallas för Mongkol, vilken till formen påminner lite om en tennisracket utan nät. Dansen som utförs syfte dels till att driva bort onda andar, dels till att hedra boxarnas läromästare.

En annan ritual som utförs före matchen är wai kru, där boxaren hedrar sin kung, sin gud och sin tränare genom att går tre varv runt boxningsringen och sedan buga tre gånger.

Wai kru kan se olika ut beroende på vilken Camp man tävlar för. De flesta Campen eller "klubbarna" Har oftast sina egna Wai kru:s och de kan variera mycket i utseende.

Thaiboxning senior (från ca 40 års ålder)

Motionsinriktad Thaiboxning för seniorer.
Inga förkunskaper behövs.

Kampsport Grund
(barn mellan 5-7 år)

En chans för barn mellan 5-7 år att kliva in och testa möjligheterna i kampsportens värld.
Provar på olika typer av kampsporter i dojon.

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
 
Våra sponsorer